koszyk
Koszyk:
0,00zł
Brakuje 300,00zł do darmowej wysyłki!
Sklep dla facetow facetaria.pl : Lawenda w męskich kosmetykach

Lawenda w męskich kosmetykach

Niepozorna roślina, ale z ogromnym potencjałem kosmetycznym. Lawenda zachwyca i kobiety, i mężczyzn a jej właściwości od wieków wykorzystuje się w pielęgnacji.

Dlaczego w kosmetykach męskich wykorzystuje się lawendę?

Lawenda jest rośliną o wielu ciekawych właściwościach.  Przykuwa uwagę nie tylko swoim wyglądem (piękne pola lawendy potrafią romantycznie nastrajać), ale przede wszystkim intensywnym i uwodzicielskim zapachem. Aromat wydzielany przez kwiaty lawendy jest rześki i bardzo uniwersalny - może stanowić podstawę linii zapachowych zarówno kosmetyków damskich, jak i męskich. Olejki eteryczne z lawendy są popularnym składnikiem wielu wód kolońskich i toaletowych. Poza intrygującym i pięknym zapachem, lawenda posiada właściwości lecznicze, powszechnie wykorzystywane również w branży kosmetycznej.

Właściwości lawendy

Najbardziej cenionym elementem rośliny są kwiaty, które wykorzystuje się do produkcji olejku eterycznego. Właściwości olejku znane są już od czasów starożytnego Rzymu i przez wieki wykorzystywało się je na różne sposoby. 

  • Lawenda uspokaja – kojące właściwości lawendy wykorzystywano kiedyś m. in. w problemach z zasypianiem. Zapach lawendy pozwala się zrelaksować, uspokaja, redukuje stres i tym samym poprawia samopoczucie. Skąd wynika ta właściwość? Odpowiada za to związek chemiczny (linalol), który wpływa na osłabienie funkcji układu nerwowego. Działanie linalolu zmniejsza również ciśnienie krwi. Relaksujące właściwości lawendy wykorzystuje się m. in. w produkcji męskich szamponów, żelów pod prysznic, kremów do golenia czy mydeł do golenia, dzięki czemu pielęgnacja staje się nie tylko obowiązkiem, ale i przyjemnością. 
  • Lawenda działa przeciwbólowo – olejek wykorzystuje się m.in. w masażach czy kąpielach zdrowotnych. Udowodniono, że lawenda ma dobroczynne działanie np. na bóle migrenowe, obolałe stopy czy bóle stawowo-mięśniowe. 
  • Lawenda leczy skórę – dzięki związkom chemicznym zawartym w olejku lawendowym, roślina dobrze wpływa na kondycję skóry. Przyspiesza gojenie się ran, sprzyja leczeniu zmian skórnych np. trądzikowych, regeneruje tkanki. Tę właściwość lawendy wykorzystuje się w kosmetykach do twarzy, szczególnie w tych po goleniu, gdy skóra jest narażona na podrażnienia – są to m. in. wody po goleniu, toniki

W ofercie Facetarii znajdziecie kosmetyki, w których wykorzystano dobroczynne właściwości lawendy:

Kosmetyki z lawendą
Kontynuuj zakupy
Nowości
Bestsellery

wspierane płatności