koszyk
Koszyk:
0,00zł
Brakuje 300,00zł do darmowej wysyłki!
Sklep dla facetow facetaria.pl : Masła naturalne do ciała

Masła naturalne do ciała

Choć wielu masło roślinne kojarzy się z posiłkiem, akurat ten tłuszcz ma bogate zastosowanie w pielęgnacji ciała.  Organiczne masła roślinne to składniki, bez których trudno wyobrazić sobie wysokiej jakości kosmetyki pielęgnujące skórę. Działanie tego tłuszczu jest tak wszechstronne, że bywa odpowiedzią  niemal na każdą niedoskonałość skórną. Na dodatek to produkt, który może być stosowany samodzielnie, w czystej, skoncentrowanej postaci. Przyjrzymy się najpopularniejszym rodzajom maseł naturalnych oraz ich właściwościom.

Masło shea

Masło SheaTo jeden z najpopularniejszych roślinnych tłuszczów naturalnych wykorzystywanych w pielęgnacji ciała i włosów na całym świecie. Masło shea (zwane również jako Karite) jest olejem pozyskiwanym z orzechów masłosza Parka.  Masłosz to afrykańskie drzewo, którego owoce (shea) można zbierać dopiero po 30-40 latach od wyrośnięcia rośliny. Samo drzewo żyje około 300 lat. Orzechy shea to niewielkiej wielkości owoce, podobne do jagód wypełnionych twardymi nasionami. To właśnie te nasiona stanowią źródło najcenniejszych tłuszczów, które stanowią 50% ich składu. W Afryce drzewo jest chronione, a jego żywot ściśle związany z religijnym kultem. Dodatkową ciekawostką jest fakt, że owoce masłosza ręcznie mogą zbierać tylko kobiety.
Masło shea to doskonały, naturalny kosmetyk o wszechstronnym zastosowaniu. Ze względu na swoje delikatne działanie i wartościowy skład (zawiera m. in. witaminy A, E, F), może być używany przez każdego, także osoby cierpiące na łuszczycę czy atopowe zapalenie skóry, a także alergików czy kobiety w ciąży. Masło shea często stanowi składnik kosmetyków, ale też występuje w postaci czystej, organicznej i wtedy jest wykorzystywany m. in. jako kosmetyk preshave (smaruje się nim zarost wieczorem, by poranne golenie było bardziej komfortowe), ale także jako maseczka na twarz, włosy, paznokcie czy kompres na skórę po opalaniu.

Do najbardziej cenionych właściwości masła shea zaliczamy:

  • działanie zmiękczające i uelastyczniające,
  • działanie odżywcze,
  • wzmocnienie struktury tkanek,
  • ochronę przed wolnymi rodnikami,
  • działanie odmładzające,
  • działanie łagodzące i kojące,
  • regenerację drobnych uszkodzeń skóry
  • głębokie nawilżenie skóry i włosów,
  • działanie antybakteryjne,
  • naturalny filtr UV.

Masło shea to jeden z najbardziej wszechstronnych tłuszczów wykorzystywanych w kosmetologii i dermatologii. Ma działanie pielęgnujące i upiększające, ale też i lecznicze, co  czyni go jednym z  najbardziej cenionych tłuszczów naturalnych, tuż obok oleju kokosowego.
Zobacz masło shea w ofercie facetaria.pl>>

Masło Illipe

Masło illipeTen organiczny tłuszcz pochodzi z orzechów z drzewa Illipe. Drzewa (podstawowa nazwa to Shorea Stenoptera) są bardzo wysokie i rosną głównie na Borneo. Po zebraniu orzechów, są one suszone na słońcu do momentu pękania skórek. Następnie orzechy się prasuje, by uwolniły tłuszcz. Orzechy są bardzo wydajne, bo aż połowę ich składu stanowi właśnie masło. O ich dobroczynnych właściwościach na skórę wieki temu wiedzieli już rdzenni mieszkańcy Borneo. Dziś masło Illipe ceni się na całym świecie, przede wszystkim za:

  • skuteczne zapobieganie utracie wody ze skóry,
  • skuteczne zwalczanie suchości skóry,
  • silne właściwości nawilżające,
  • ujędrnianie i uelastycznianie skóry,
  • zmiękczanie naskórka.

Masło bywa składnikiem np. mydeł do mycia czy golenia, ale też występuje w czystej, organicznej postaci. Tłuszcz ma uniwersalne zastosowanie, ale w szczególności polecany jest osobom z problemami skórnymi typu: atopowe zapalenie skóry czy łuszczyca. Jest to również idealny kosmetyk pre shave. Nałożony na zarost przed snem, zwiększa komfort porannego golenia.
Zobacz masło illipe w ofercie facetaria.pl>>

Masło mango

Masło mangoTen rodzaj masła tłoczony jest z pestek mangowca indyjskiego. Tłuszcz znalazł zastosowanie w kosmetykach do pielęgnacji ciała, włosów i paznokci, ale występuje również w czystej, naturalnej postaci. Masło mango może być stosowane przez wszystkich, także przez osoby cierpiące na łuszczycę czy atopowe zapalenie skóry. Dzięki bogactwu witamin (A, C, E, K i B) i polifenoli, tłuszcz charakteryzuje wszechstronne działanie odnoszące się do skóry, ale też wspiera pielęgnację przesuszonych pięt, zniszczonych paznokci czy spierzchniętych ust.
Do najbardziej znanych atutów masła należą:

  • zwalczanie wolnych rodników,
  • hamowanie procesu starzenia (pobudza produkcję kolagenu),
  • efektywne działanie nawilżające,
  • efektywne działanie kojące,
  • odżywianie skóry,
  • przyspieszenie regeneracji skóry,
  • działanie przeciwzapalne,
  • uzupełnianie płaszcza lipidowego skóry,
  • regeneracja naskórka,łagodzenie oparzeń skóry oraz miejsc po ukąszeniach,
  • redukcja blizn,
  • ochrona przed promieniowaniem UV.

Masło może być stosowane jako kosmetyk preshave. Wówczas tłuszcza wmasowujemy wieczorem w zarost, a rano się normalnie golimy. Dzięki takiemu przygotowaniu skóry, golenie jest bardziej komfortowe, a ryzyko zacięcia się jest zminimalizowane.
Zobacz masło mango w ofercie facetaria.pl>>

Ekstrakt Monoi de Tahiti (Frangipani)

Kwiat gardeniiTo specyficzny rodzaj masła, bo uzyskiwany z połączenia trzech składników: ekstraktu z kwiatów Gardenii Tahitańskiej, Plumierii (Białej i Czerwonej) oraz naturalnego oleju kokosowego. Podstawowym składnikiem masła jest olej Manoi, pozyskiwany z kwiatów Gardenii. Kwiaty te rosną na Tahiti i o ich dobroczynnych właściwościach wiedzieli już historyczni mieszkańcy Polinezji. Gardenia to krzew o białych kwiatach w gwiaździstych kształtach. Mająone  bardzo intensywny, ale i egzotyczny zapach. Rośliny zbiera się z samego rana ręcznie, by nie zdążyły jeszcze w pełni rozkwitnąć. Zerwane kwiaty zawija się w liście tej samej rośliny, by nie wyschły na słońcu. Następnie kwiaty pozbawione pręcików zanurza się w oleju kokosowym i maceruje przez 15 dni. Dzięki temu, to co najcenniejsze w tych kwiatach, zostaje uwolnione.
Olej monoi jest ceniony za wiele właściwości, które znane są mieszkańcom Tahiti od wieków. Legenda głosi, że to właśnie temu olejowi Polinezyjki zawdzięczają m. in. piękne, gęste włosy i zdrową, oliwkową cerę.
Do najważniejszych zalet oleju monoi zalicza się:

  • efektywne nawilżenie skóry i włosów,
  • działanie wygładzające,
  • zmiękczenie i uelastycznienie skóry,
  • ochronę przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych na skórę i włosy,
  • wzmocnienie struktury skóry,
  • właściwości przeciwzapalne,
  • działanie łagodzące i kojące,
  • wpływ na szybszą regenerację uszkodzonego naskórka,
  • działanie przeciwzapalne i antyseptyczne,
  • właściwości przeciwgrzybicze.

Olej może mieć wszechstronne zastosowanie, więc często jest udziałem składu rozmaitych kosmetyków do ciała i włosów. To swoisty produkt leczniczy. Bywa stosowany m. in. do łagodzenia oparzeń słonecznych, uszkodzeń skóry czy śladów po ukąszeniach owadów.
Jak już wspomnieliśmy, ekstrakt zwany monoi de Tahiti poza olejem monoi zawiera też wyciągi z Plumerii Białej i Czerwonej. Te kwiaty znane również pod nazwą Frangipani, to egzotyczne rośliny o bardzo oryginalnym aromacie uznawanym za afrodyzjak. Występują na wyspach Polinezji i w rejonach Indii. Nazwa Frangipani pochodzi od nazwiska Francuza, który pozyskał ekstrakt z tych kwiatów i wykorzystał go w produkcji perfum. Mało kto wie, że ze względu na swoją wyjątkową trwałość, kwiaty Frangipani uchodzą również za symbol nieśmiertelności.
Największym atutem kwiatów jest właśnie ich aromat, który znajduje zastosowanie również w aromaterapii. Esencja kwiatów wykazuje jednak również szersze działanie, bezpośrednio wpływające na skórę i włosy. Ekstrakt z Plumerii:

  • pozytywnie wpływa na samopoczucie, uspokaja, rozluźnia i przywraca wewnętrzną równowagę,
  • ma działanie pielęgnujące,
  • prowadzi do szybszego wygojenia uszkodzeń skóry,
  • łagodzi podrażnienia.

Zobacz masło Monoi de Tahiti (Frangipani) w ofercie facetaria.pl>>

Kontynuuj zakupy
Nowości
Bestsellery

wspierane płatności