koszyk
Koszyk:
0,00zł
Brakuje 300,00zł do darmowej wysyłki!
Sklep dla facetow facetaria.pl : Olejek różany i jego właściwości

Olejek różany i jego właściwości

Olejek różany to wyciąg bardzo często stosowany w produkcji kosmetyków, głównie ze względu na swoje właściwości. To bardzo szlachetny składnik i dlatego również bardzo drogi. Poznając jednak atuty olejku różanego, a w szczególności bułgarskiego, nikogo nie dziwi fakt, że to składnik mocno pożądany w kosmetykach.

Czym wyróżnia się olejek różany spośród innych olejków eterycznych?

Olejek różany pozyskuje się z krzewów róży. Ten najcenniejszy olejek różany pochodzi z róży damasceńskiej, którą uprawia się w Dolinie Róż w Bułgarii. Cena olejku, która jest dość wysoka w porównaniu z innymi olejkami eterycznymi, wynika nie tylko z rzadkości występowania tej szlachetnej odmiany róży, ale również ze skomplikowanego procesu produkcyjnego. Ciekawostką jest fakt, że do uzyskania 1 kilograma olejku potrzeba aż kilka ton kwiatów, które - uwaga - są zbierane  tylko raz w roku, bardzo wczesnym rankiem, gdy pola róż pokryte są rosą.

Płatki róży pokryte rosą

Właściwości olejku różanego

Atutem olejku różanego jest z pewnością jego zapach - bardzo intensywny, zniewalający. Nie bez powodu wykorzystuje się go jako afrodyzjak. Składnik ten świetnie działa na skórę, stąd jego zastosowanie w wielu rodzajach kosmetyków - zarówno dla kobiet, jak i mężczyzn.

Właściwości dobroczynne olejku różanego:

  • kojące,
  • przeciwzapalne,
  • antyseptyczne,
  • przeciwbólowe,
  • wzmacniające naczynia krwionośne,
  • nawilżające,
  • regenerujące.

Czysty olejek różany wykorzystywany jest w masażach kojących i odstresowujących. Potrafi rozgrzewać skórę i poprawiać krążenie. Dodany do kosmetyków stosowanych na skórę, szybko ją regeneruje, koi podrażnienia oraz nadaje elastyczność i miękkość. Mało osób wie, że właściwości regenerujące olejku świetnie sprawdzają się w leczeniu trądziku czy redukowaniu blizn. Dzięki nawilżeniu i poprawie krążenia w skórze, kosmetyki z różanym olejkiem przeciwdziałają powstawaniu zmarszczek. To taki eliksir młodości, bo skóra dzięki niemu staje się młodsza i bardziej promienna. To także zasługa wpływu olejku różanego na poprawną gospodarkę hormonalną w organizmie.

Olejek różany idealnie radzi sobie również z problemami związanymi z włosami. Wcierany w skórę głowy, wzmacnia cebulki włosowe i zapobiega wypadaniu włosów.

Płynne złoto z Bułgarii

Najbardziej cenionym olejkiem różanym w branży kosmetycznej jest ten pozyskiwany z róży bułgarskiej. To właśnie z Bułgarii pochodzi blisko 60% całej produkcji tego olejku. Wszystkiemu "winna" jest szlachetna odmiana róży - Rosa Damascena Mill - występująca tylko w Bułgarii. Sprzyjający klimat w bułgarskiej Dolinie Róż powoduje, że produkcja olejku jest tam bardzo opłacalna i efektywna. Olejek z róży bułgarskiej nazywany jest na świecie płynnym złotem, ze względu na jego wysoką cenę.

Przejdź do produktów bułgarskiej firmy Biofresh specjalizującej się w produkcji kosmetyków zawierających olejek różany>>

Olejek różany

Kontynuuj zakupy
Nowości
Bestsellery

wspierane płatności