Męskie kosmetyki o zapachu drzewa sandałowego

Sandalwood to nazwa drzewa sandałowego (sandałowca), z którego produkuje się olejek stanowiący podstawę wielu męskich linii zapachowych w kosmetykach. Ogromna oferta męskich produktów na bazie sandałowca świadczy o tym, że zapach ten odgrywa dużą rolę w męskiej pielęgnacji. W jaki sposób pozyskuje się proszek z drzewa sandałowego?  Jakie ma drzewo sandałowe zastosowanie w kosmetologii i dlaczego jego zapach jest od wieków tak bardzo pożądany?

Czym jest drzewo sandałowe?

Sandałowiec występuje tylko w niektórych regionach świata. Rośnie między innymi w nizinnych regionach Australii, Azji Południowo-wschodniej oraz na wyspach Oceanu Spokojnego. To wiecznie zielona roślina. W zależności od odmiany (istnieje 9 rodzajów sandałowca) może być drzewem lub krzewem. Ciekawostką jest fakt, że to roślina pasożytnicza , bo wartości odżywcze takie jak sole mineralne czy wodę czerpie z korzeni pobliskich roślin. Pozyskiwany z sandałowca olejek otrzymuje się z wnętrza pnia dojrzałego drzewa mającego od 60 do 80 lat. Najcenniejszą odmianą drzewa sandałowego jest ta uprawiana w Indiach  Tamtejsze drewno ma kolor intensywnej czerwieni. Najwyższej jakości olejek produkowany jest w indyjskim dystrykcie Mysore i stanie Tamil Nadu. To właśnie w Indiach wytwarza się 90% całego olejku sandałowego używanego na świecie.

Ciekawostką jest fakt, że drzewo sandałowe w większości krajów, w których rośnie, jest pod ochroną. Nie wolno między innymi ścinać rośliny, nawet jeśli rośnie na prywatnym terenie – dopóki nie osiągnie wieku 30 lat. To tylko dowód na to, jak z cenną i unikalną rośliną mamy do czynienia. Nie dziwi więc, że drzewo sandałowe nie należy do tanich surowców i jest pożądane na całym świecie.

Jak się uzyskuje proszek z drzewa sandałowego oraz olejek sandałowy? Simpson Sandalwood olejek przed goleniem

Drewno sandałowe, które zostaje przetworzone na olejek pochodzi z całego drzewa – od korzeni przez pień, aż po gałęzie. W wielu miejscach obowiązuje tradycyjna forma pozyskiwania twardego drewna z rośliny poprzez wpuszczenie do jej wnętrza termitów. Usuwają one miękkie i kruche części, pozostawiając najtwardsze i najcenniejsze drewno, w którym znajduje się olejek sandałowy. Po uzyskaniu drewna z wnętrza rośliny, należy go sproszkować. Sproszkowane drewno namacza się w wodzie przez 48 godzin a następnie przeprowadza się destylację parową. Taka destylacja może trwać nawet 76 godzin. Na dodatek jest bardzo mało wydajna, bo w celu uzyskania 1 litra oleju sandałowego, należy zużyć w tym procesie nawet i 25 kilogramów drewna. To kolejny powód wysokiej ceny drewna sandałowego, który na wolnym rynku kosztuje około 5 tysięcy złotych za kilogram.

Trzeba tu również dodać, że olejek sandałowy to nie jedyny produkt wytwarzany z drzewa sandałowego. Samo drewno wykorzystuje się m.in. na rzeźby oraz do tworzenia drewnianych kadzideł.

Drzewo sandałowe zapach

To, co z drzewem sandałowym najbardziej się nam kojarzy, to jego niepowtarzalny zapach. Aromat uzyskany z wyciągu z drzewa sandałowego jest bardzo intensywny i jednocześnie niezwykle charakterystyczny, a co ciekawe – roślina nabywa cechy zapachowe dopiero z wiekiem, więc młode drzewo sandałowe nie nadaje się do produkcji olejku eterycznego. Jeśli poznamy ten zapach, nigdy go nie zapomnimy. Ma w sobie jakąś tajemnicę i głębię. Podczas wąchania uwalnia tyle elementów aromatu, że staje się przez to bardzo intrygujący. Już sam aromat drewna sandałowego jest niezwykły, choć trzeba pamiętać, że im intensywniejszy kolor drewna, tym bardziej wyrazisty aromat. Najbardziej aromatyczne jest drewno czerwone pochodzące z Indii. Truefitt and Hill Sandalwood cologne

Olejek sandałowy zapach

To bardzo słodki zapach - bogaty, balsamiczny, eteryczny z lekkimi nutami drewna. Jest dość egzotyczny a jego cechą charakterystyczną jest niezwykła trwałość.

W ofercie produktowej opartej na olejku sandałowym stosuje się również łączenie tej nuty z innymi zapachami. Najczęściej z olejkiem sandałowym kompozycję tworzą: goździki, paczula, bergamotka, szałwia, kolendra, geranium, jaśmin, cyprys, koper włoski, mirra, czarny pieprz czy mięta pieprzowa. Każda taka kompozycja gwarantuje intensywny i egzotyczny zapach, chętnie wykorzystywany w najbardziej męskich liniach kosmetyków.

Drzewo sandałowe właściwości

Aromat olejku sandałowego należy do niezwykłych nie tylko ze względu na swoją egzotyczność i intensywność. Zapach drzewa sandałowego ma właściwości uspokajające i relaksacyjne. Poprawia sen i redukuje poziom stresu, mówi się nawet, że potrafi przeciwdziałać depresji. Uważa się również, że nuty sandałowe mogą działać seksualnie pobudzająco. Ze względu na dobroczynne działanie zapachu na samopoczucie, olejek sandałowy wykorzystuje się nie tylko w kosmetykach, ale i aromaterapii. Zapach wycisza i sprzyja koncentracji, pobudza również umysł. Jest bardzo polecany także przy problemach z bezsennością.

Drzewo sandałowe działanie Dr Harris sandalwood mydło toaletowe

Według medycyny chińskiej olejek z sandałowca może również leczyć. Stąd bierze się jego zastosowanie w kosmetykach do pielęgnacji skóry. Idealnie sprawdza się do wszystkich rodzajów skóry, nie wywołuje podrażnień i dobroczynnie wpływa na cerę trądzikową, suchą czy podrażnioną. Reguluje wydzielanie sebum, ale też działa przeciwstarzeniowo i likwiduje przebarwienia na skórze. To świetny kosmetyk pielęgnacyjny na problematyczną skórę.

Działanie olejku sandałowego wpływa korzystnie na układ krwionośny, pokarmowy, oddechowy i oczywiście – nerwowy. Przeciwdziała również poceniu i starzeniu się oraz obniża gorączkę, bo krople stosowane np. na czoło – mają właściwości chłodzące.

Drzewo sandałowe – zastosowanie w kosmetologii

Proszek z drzewa sandałowego wykorzystywany jest m.in. do produkcji maseczek do nakładania na twarz. Leczy w ten sposób trądzik, przetłuszczoną oraz podrażnioną skórę. Najczęściej jednak sandałowiec wykorzystuje się w przemyśle kosmetycznym pod postacią olejku. Może to być zarówno olejek eteryczny do stosowania np. w saunie lub do zarostu, albo olejek dodawany do kosmetyków zapachowych. Aromat drzewa sandałowego jest jednym z najpopularniejszych męskich zapachów, który mimo zmieniających się  trendów wciąż jest ponadczasowy. Olejek sandałowy wzbogaca wody zapachowe dla mężczyzn, wśród kobiecych perfum taka nuta to rzadkość, natomiast co ciekawe kobiety bardzo lubią ten zapach na skórze mężczyzny i kupując męskie kosmetyki na prezent najczęściej decydują się właśnie na te z drzewem sandałowym. Mydło do golenia, krem do golenia, balsam po goleniu i woda kolońska a także mydło toaletowe i żel pod prysznic to grupa męskich kosmetyków, które zazwyczaj kupowane są w jednej linii zapachowej. Truefitt and Hill Sandalwood, DR Harris, Muhle, Edwin Jagger, Haslinger, Taylor of Old Bond Street oraz St James of London to najbardziej popularne męskie marki oferujące linię zapachową na bazie drzewa sandałowego choć oczywiście każdy producent postarał się aby jego kompozycja była wzbogacona innymi olejkami esencjonalnymi tak aby zapach był jedyny w swoim rodzaju. DR Harris mydło do golenia drzewo sandałowe w tyglu

Kosmetyki zapachowe z nutami drzewa sandałowego to świetny wybór na prezent dla mężczyzny, o którego gustach niewiele wiemy. Z racji uniwersalności zapachu i jego ponadczasowości pasuje on do każdego mężczyzny, ale też i niemal każdej sytuacji. Nadaje się zarówno jako zapach na co dzień, jak i na specjalne okazje. Dobrze się w nim czuje i dojrzały dżentelmen, i młody chłopak. Jest tutaj i energia i stateczność. I zamiłowanie do klasyki i słabość do nowoczesności. Mało który zapach potrafi łączyć te dwie potrzeby ze sobą.

Drzewo sandałowe w połączeniu z intensywnymi nutami kwiatowymi stanowi z kolei bardzo ciekawą kompozycję zapachową damską i można ją spotkać w mydłach toaletowych a nawet w mydle do golenia dla Pań, np. luksusowe Klar Seifen Damen - z najsłynniejszej niemieckiej tradycyjnej mydlarni w Heidelbergu. Tego typu mydło do golenia dla kobiet to perełka na rynku produktów do damskiej depilacji.

Kosmetyki o zapachu drzewa sandałowego w Facetarii

W ofercie Facetarii możecie znaleźć wiele kosmetyków powstałych na bazie olejku sandałowego. Charakterystyczną cechą produktów, które wykorzystują w swoim działaniu sandałowiec, jest napis na opakowaniu: Sandalwood. To stosowany na całym świecie symbol. Kosmetyki na bazie olejku sandałowego to najchętniej wybierane produkty przez mężczyzn. Intrygujący, bardzo męski zapach i dobroczynny wpływ kosmetyku na skórę to powody, dla których oferta kosmetyków Sandalwood nigdy nie traci na popularności. Taylor of Old Bond Street mydło do golenia

Do jakich kosmetyków najczęściej dodawany jest olejek sandałowy? Poza wodami kolońskimi i wodami po goleniu, najpopularniejsze są kremy do golenia o zapachu drzewa sandałowego, mydła do golenia czy też płyny do kąpieli. Wszędzie tam olejek ma za zadanie wzbogacić zapach kosmetyku i zwiększyć przyjemność jego stosowania. W naszej ofercie znajdziecie ponadto takie produkty Sandalwood jak: szampon do włosów, płyn do kapieli, balsam po goleniu, mydła toaletowe, balsam do ciała, dezodorant, wosk do włosów, krem do twarzy i ciała, 

Olejek z drzewa sandałowego w czystej postaci znajdziecie w Facetarii w takich produktach jak olejek zmiękczający do zarostu lub olejek preshave. W tych kosmetykach zadaniem ekstraktu z drzewa sandałowego jest zmiękczenie, ochrona i odżywienie skóry i zarostu.

Poznajcie nasze bestsellery, do produkcji których wykorzystano sławny olejek:



Kosmetyki Sandalwood

Kosmetyki Taylor of Old Bond Street Sandalwood
]

facetaria.pl

Prowadzimy internetową sprzedaż męskich kosmetyków, męskiej bielizny oraz akcesoriów i przyborów codziennego użytku. Nasza oferta obejmuje wyłącznie oryginalne produkty wysokiej jakości potwierdzonej gwarancją producenta, których jesteśmy bezpośrednim importerem oraz nabywane bezpośrednio od producentów lub ich autoryzowanych dystrybutorów. Zapewniamy profesjonalną obsługę i wygodną nawigację naszego e-sklepu zaprojektowaną na podstawie męskich oczekiwań w zakresie zakupu rzeczy osobistego użytku