Zadbana broda to kluczowy element męskiego wizerunku – zwłaszcza podczas wyjątkowych wydarzeń. Sprawdź, jak w kilku...
Szukaj w blogu
Kategorie blogów
- Warto wiedzieć (76)
- Golenie: porady ogólne (14)
- Aktualności (10)
- Wszystkie porady (4)
- Maszynki do golenia - rodzaje (11)
- Porady sprzętowe - Pędzle do golenia (15)
- Porady sprzętowe - Brzytwy (9)
- Porady pielęgnacyjne (22)
- Porady produktowe - Zapachy (10)
- Porady dla Brodacza (21)
- Porady produktowe - Włosy (28)
- Co po goleniu (5)
- Tradycyjne golenie - porady na start (14)
- Co do golenia (17)
- Kosmetyki do twarzy i ciała (13)
- Akcesoria do brody (5)
- Kosmetyki dla brodacza (10)
- Pielęgnacja dłoni i stóp (4)
- Mocne męskie włosy (9)
- Żyletki do golenia (4)
- Co na podrażnienia po goleniu (3)
- Maszynki do golenia - użytkowanie (6)
- Blogowe różności (17)
- Rankingi (5)
Najnowsze posty
Ranking wód po goleniu 2025 – poznaj najlepsze kosmetyki po goleniu dla mężczyzn! Odkryj topowe wody po goleniu,...
Odkryj sekrety męskiej pielęgnacji inspirowanej kulturami świata. Poznaj japońską precyzję i filozofię czystości,...
Wybór odpowiedniej maszynki do golenia potrafi całkowicie odmienić codzienny rytuał pielęgnacji. Dobrze dobrana...
Regularna dezynfekcja akcesoriów do golenia to klucz do zdrowej skóry i trwałości sprzętu. Dowiedz się, jak...

To jeden z najpopularniejszych roślinnych tłuszczów naturalnych wykorzystywanych w pielęgnacji ciała i włosów na całym świecie. Masło shea (zwane również jako Karite) jest olejem pozyskiwanym z orzechów masłosza Parka. Masłosz to afrykańskie drzewo, którego owoce (shea) można zbierać dopiero po 30-40 latach od wyrośnięcia rośliny. Samo drzewo żyje około 300 lat. Orzechy shea to niewielkiej wielkości owoce, podobne do jagód wypełnionych twardymi nasionami. To właśnie te nasiona stanowią źródło najcenniejszych tłuszczów, które stanowią 50% ich składu. W Afryce drzewo jest chronione, a jego żywot ściśle związany z religijnym kultem. Dodatkową ciekawostką jest fakt, że owoce masłosza ręcznie mogą zbierać tylko kobiety.
Ten organiczny tłuszcz pochodzi z orzechów z drzewa Illipe. Drzewa (podstawowa nazwa to Shorea Stenoptera) są bardzo wysokie i rosną głównie na Borneo. Po zebraniu orzechów, są one suszone na słońcu do momentu pękania skórek. Następnie orzechy się prasuje, by uwolniły tłuszcz. Orzechy są bardzo wydajne, bo aż połowę ich składu stanowi właśnie masło. O ich dobroczynnych właściwościach na skórę wieki temu wiedzieli już rdzenni mieszkańcy Borneo. Dziś masło Illipe ceni się na całym świecie, przede wszystkim za:
Ten rodzaj masła tłoczony jest z pestek mangowca indyjskiego. Tłuszcz znalazł zastosowanie w kosmetykach do pielęgnacji ciała, włosów i paznokci, ale występuje również w czystej, naturalnej postaci. Masło mango może być stosowane przez wszystkich, także przez osoby cierpiące na łuszczycę czy atopowe zapalenie skóry. Dzięki bogactwu witamin (A, C, E, K i B) i polifenoli, tłuszcz charakteryzuje wszechstronne działanie odnoszące się do skóry, ale też wspiera pielęgnację przesuszonych pięt, zniszczonych paznokci czy spierzchniętych ust.
To specyficzny rodzaj masła, bo uzyskiwany z połączenia trzech składników: ekstraktu z kwiatów Gardenii Tahitańskiej, Plumierii (Białej i Czerwonej) oraz naturalnego oleju kokosowego. Podstawowym składnikiem masła jest olej Manoi, pozyskiwany z kwiatów Gardenii. Kwiaty te rosną na Tahiti i o ich dobroczynnych właściwościach wiedzieli już historyczni mieszkańcy Polinezji. Gardenia to krzew o białych kwiatach w gwiaździstych kształtach. Mająone bardzo intensywny, ale i egzotyczny zapach. Rośliny zbiera się z samego rana ręcznie, by nie zdążyły jeszcze w pełni rozkwitnąć. Zerwane kwiaty zawija się w liście tej samej rośliny, by nie wyschły na słońcu. Następnie kwiaty pozbawione pręcików zanurza się w oleju kokosowym i maceruje przez 15 dni. Dzięki temu, to co najcenniejsze w tych kwiatach, zostaje uwolnione.
Dodaj komentarz